Nama
: Dato’ Haji Ramly Bin Mokni
Mula
Berniaga : Tahun 1984
Pencapain
: Beberapa kali pernah memenangi Anugerah Usahawan Terbaik Malaysia
Hasil
: Mempunyai 2 buah kilang pemprosesan di Kawasan Perindustrian Bandar Tun
Razak, Cheras dan di Taman Perindustrian IKS, Mukim Btu, Kuala Lumpur
1)Kenapa
Memilih Usahawan Ini?
Saya
memilih usahawan Dato’ Haji Ramly sebagai usahawan yang berjaya kerana beliau
mempunyai kerakter yang menarik. Beliau juga tidak pernah berputus asa dalam
menjalankan perniagaan yang dilakukannya, walaupun sesetengah pihak telah memperlekehkan
idea beliau. Oleh itu, dengan semangat yang diberikan oleh keluarganya sendiri
menjadi dorongan kepada beliau untuk meneruskan perniagaan sehingga berjaya.
Selain itu, apa yang menarik adalah produk yang dihasilkan oleh beliau adalah
halal, bersih, dan bermutu. Dato’ Haji Ramly telah bekerjasama dengan pihak
JAKIM, pertubuhan yang mengeluarkan sijil halal bagi menjelaskan produk yang
dihasilkannya adalah bebas daripada unsur yang tidak halal. Justeru, untuk
berjaya dalam perniagaan terdapat lima prinsip yang telah beliau amalkan, iaitu
prinsip yang pertama adalah perlu rajin dalam melakukan sesuatu pekerjaan yang
dilakukan. Prinsip kedua adalah bekerja keras dalam menghasilkan sesuatu.
Prinsip ketiga merupakan kejujuran, tidak kiralah pada diri sendiri mahupun
orang lain disekeliling kita kerana dengan sikap ini dapat memanfaatkan pada
diri. Prinsip keempat adalah sentiasa membantu orang yang memerlukan. Prinsip
kelima adalah membayar zakat.
2)Latar
Belakang Usahawan
Dato’
Haji Ramly adalah berasal dari Tanjung Piandang, Perak dan dibesarkan di Selangor.
Bapa beliau seorang penuai padi dan ibunya seorang suri rumah. Beliau mempunyai
16 orang adik-beradik dari dua ibu berbeza. Dulunya beliau hanya bermula
sebagai pemotong daging di sebuah pasaran ibu kota pada awal 70-an, di mana
pada ketika itu kebanyakan makanan sejuk beku tidak dipastikan status halal
haramnya. Mengambil daripada peluang yang ada, beliau lantas mendapatkan idea
untuk menhasilkan makanan sejuk beku yang halal bagi memenuhi permintaan umat
Islam di Malaysia. Beliau mempunyai pengalaman lebih 30 tahun dalam bidang ini.
Bermula dengan perniagaan secara manual dan kecil-kecilan, dan kini beliau
berjaya mengembangkan perniagaan ke tahap komersial. Dato’ Haji Ramly adalah
seorang yang bijak dalam merebut peluang yang ada dan berpandangan jauh.
3)Bagaimana
Membangunkan Perniagaannya.
Bermulanya
dengan modal sendiri dan membuat pinjaman yang kecil dari Bank Pembangunan pada
tahun 1982. Kini syarikat beliau telahberkembang dan membesar kepada syarikat
induk Ramly Mokni Holding Processing Sdn. Bhd. Dan Ramly Mokni Bakeri Sdn. Bhd.
Oleh itu, penggunaan teknologi mesin pada zaman ini dengan tenaga kerja yang
berkemahiran dalam pengendalian mesin, mampu memastikan matlamat syarikat
beliau dilaksanakan dengan jayanya. Syarikat beliau merupakan industry Bumiputera
yang terkenal dalam industry pembuatan produk makanan yang berasaskan daging
lembu, ayam dan hasilan laut yang berjenama RAMLY seperti burger, nugget, sosej
dan sebagainya.
4)Pembangunan
Perniagaan Beliau
Pembagunan
perniagaan syarikat beliau kini telah diberi pengiktirafan sebanyak tida kali
oleh Bank Pembangunan di atas kecemerlangan prestasi. Pada 2008, Ramly Food
Processing Sdn. Bhd. Membuat pelaburan menjangkau RM15 juta bagi membesarkan
kilang di Taman Perindustrian IKS, Batu Cave,
Kuala Lumpur. Bagi memastikan kualiti produk beliau terus kekal berada ditahap
yang baik untuk memenuhi cita rasa pelanggan, Makmal Mikrobiologi Ramly telah
ditubuhkan. Hasil daripada kerja keras beliau selama 30 tahun telah melayakkan
beliau dianugerahkan pingat kebesaran yang membawa gelaran Dato’ daripada
Sultan Selangor.
http://life.malaysia.my/ms/articles/perniagaan/encik-ramly-burger
http://life.malaysia.my/ms/articles/perniagaan/encik-ramly-burger
No comments:
Post a Comment